Natr karcsonyfa kszts
Mzeskalcs receptek,szaloncukor recept stb...!
Azaz csinljunk egy olyan karcsonyft amin nincs semmi m dolog!
Egy olyan fa, amin nincs semmi manyag dolog. Teljesen natr, csak termszetes alapanyagbl kszlt, egymssal harmonizl dszekkel van feldsztve. Nlunk vek ta ilyen a fa. Apr titkokat kell tudni hozz. Pldul azt, hogy az egyik legolcsbb dsztsi metdus. Nem kell hozz ms, csak nmi szalma, paprmas, natr festkek, natr csomagolpapr, agyagdszek, s sok-sok mzeskalcs.
Ne gyilkolj ft! Vsrolj gykeres l kis fcskt, amit utna akr egy kztrre is kiltethetsz! Nlunk a HarmoNet irodjnl, a bejrati ajt eltt lakik dzsban Lzr Ervin lpked fenyje utn szabadon Kis Zordnak elnevezett fenyfa. Ilyenkor behozzuk, s mindenki rmre feldsztjk. A natr fa sajtja, hogy nem lehet m, s nem lehet halott.
A fa dsztshez: Sima csomagolpaprbl vgj kis cskokat, ezeket lnc formban fond ssze. Egy res pumps kozmetikum dobozban, vagy egy vzpermetezben oldj fel vzestket s vatosan sznezd a lncfzrt. A szneket lehet vltogatni. Ugyanezzel a technikval kszthetsz trbeli ragasztott dszeket is csomagolpaprbl. A legknyelmesebb dolog, ha szaloncukor akasztt appliklsz ezekbe a dszekbe, gy sokig hasznlni lehet majd.
Gmbk paprmasbl A paprmashoz sima enyv, vz s forma szksgesek. A csomagolpaprt cskokra vgjuk, ersen benedvestjk, bekenjk enyvvel s egymsra fektetve betakarjuk vele a kivlasztott formt, pldul a gmbt. A megszradt flgmb ollval formzhat, s egy paprcskkal ssze is ragaszthat. Akr lyukasat is kszthetnk, kzepbe diblbl jszlat, apr magvakbl s csipkbl kis Jzust tehetnk. Ezek a paprmask jl szrthatk hajszrtval s festhetk temperval, vagy brmilyen paprra alkalmas festkkel. J, ha lelakkozzuk ket, mert akkor vekig eltartanak. A fj lakk j tartst is ad.
Ms dszek a natr karcsonyfn Szalmadszeket knnyen vehetnk kszen is, de a szalma ? ha szp llapot ? nmagban is szp dszts, keveset szrjunk a fra ssze-vissza. A termnyek, szalaggal krbefogott alma, narancs, di, mogyor, fenytoboz is erre a fra val dekorcik. Apr dobozkkat becsomagolva kis szalaggal felktve, kis csillagokat, vagy papr angyalkkat is kszthetnk s akaszthatunk a fra. Erre a fra TILOS vett, sznes szaloncukrot tenni. Vagy hfehr paprba burkolt fztt szaloncukrot kell rtennnk, vagy egyltaln ne kerljn r szaloncukor, csak mzeskalcs, aminek elksztshez kt teljesen biztos, kiprblt receptet is adunk.
Mzes kalcs receptek: ? kg liszt, 3 tojs ? kg porcukor 3 kanl meleg mz szdabikarbna 10 dkg vaj reszelt citromhj fahj szegfszeg
A stemnyhez val alapanyagokat tedd ki egy nagy tlba, alaposan gyrd ssze a tojsoknak csak a srgjt hasznld fel a tojsfehrjbl kszl majd a cukormz. A tszta elszr ragacsos lesz, de amikor tovbb gyrod, jl formzhat tsztt kapsz. Ha tl puha lenne, kevs lisztet tegyl hozz, ha tl kemny, pr kanl tejjel hgthatod.
A tsztt tedd flival letakarva egy manyag zacskba s legalbb egy napig pihentesd a htben.
A tepsi aljt vkonyan kend be, de kiblelheted stpaprral is. A gyrdeszkt hintsd meg liszttel, a tsztbl kb. egy maroknyit nyjts ki 3-4 mm vastagra. Ha a tszta ragacsos lenne jra be kell lisztezni! A szaggatkkal, vagy kssel formzd meg a figurkat, 180 fokon kb. 10 perc alatt sl meg, de figyelj r, mert knnyen elg. vatosan emeld ki a stbl, kicsit hagyd hlni. Egyenes lapra kell kiszedni, mert meg fog kemnyedni.
A msik mzeskalcs recept: Hozzvalk: ? kg liszt, 17 dkg porcukor, 25 dkg margarin 20 dkg mz, egy tasak vanlis cukor, egy csapott ek. stpor egy csapott e.k mzesstemny fszerkeverk. (Szegfszeg, fahj, gymbr, szerecsendi) 1 db egsz tojs e tojssrgja. Elkszts: Az anyagokat egy tlban robottal sszegyrjuk, majd htben hrom rn t betakarva pihentetjk. Ezutn lisztezett munkaasztalon 3-3 mm-es vastagra nyjtjuk. Formkkal kiszaggatjuk. Stlemezen elmelegtett stben (180 fokon) 3-4 percig stjk, miutn megsltek a stik, a cukormzzal feldsztjk. A dsztshez egy tasak marcipnos vagy ms cukormzat s sznes tortadart ajnlunk..
Tippek: ha kicsi lyukakat szrunk bele, fenydsznek is lehet hasznlni, legknnyebb szaloncukor akasztval feltenni a fra.
Szaloncukor hzilag Hozzvalk: ? kg cukor, ? kg tejpor, 10 dkg kaka, 15 dkg regre vgott di, 15 dkg vaj, egy fl dl rum.
A cukrot feltesszk 1.5 dl vzzel fzni, 3 percig forraljuk, utna hozzadjuk a tejport s a kakaval fl percig fzzk, majd levesszk a tzrl. Bedobjuk a dit s a rumot, majd folytonos kevers ellett a vajat. Mikor mr srsdik, kivajazott tepsibe ntjk, kt napig hagyjuk szradni, majd kockra vgjuk. Hrom nappal karcsony eltt neki kell llni!
|