Natúr karácsonyfa készítés
Mézeskalács receptek,szaloncukor recept stb...!
Azaz csináljunk egy olyan karácsonyfát amin nincs semmi mű dolog!
Egy olyan fa, amin nincs semmi műanyag dolog. Teljesen natúr, csak természetes alapanyagból készült, egymással harmonizáló díszekkel van feldíszítve. Nálunk évek óta ilyen a fa. Apró titkokat kell tudni hozzá. Például azt, hogy az egyik legolcsóbb díszítési metódus. Nem kell hozzá más, csak némi szalma, papírmasé, natúr festékek, natúr csomagolópapír, agyagdíszek, és sok-sok mézeskalács.
Ne gyilkolj fát! Vásárolj gyökeres élő kis fácskát, amit utána akár egy köztérre is kiültethetsz! Nálunk a HarmoNet irodájánál, a bejárati ajtó előtt lakik dézsában Lázár Ervin lépkedő fenyője után szabadon Kis Zoárdnak elnevezett fenyőfa. Ilyenkor behozzuk, és mindenki örömére feldíszítjük. A natúr fa sajátja, hogy nem lehet mű, és nem lehet halott.
A fa díszítéséhez: Sima csomagolópapírból vágj kis csíkokat, ezeket lánc formában fond össze. Egy üres pumpás kozmetikum dobozában, vagy egy vízpermetezőben oldj fel vízestéket és óvatosan színezd a láncfűzért. A színeket lehet váltogatni. Ugyanezzel a technikával készíthetsz térbeli ragasztott díszeket is csomagolópapírból. A legkényelmesebb dolog, ha szaloncukor akasztót applikálsz ezekbe a díszekbe, így sokáig használni lehet majd.
Gömbök papírmaséból A papírmaséhoz sima enyv, víz és forma szükségesek. A csomagolópapírt csíkokra vágjuk, erősen benedvesítjük, bekenjük enyvvel és egymásra fektetve betakarjuk vele a kiválasztott formát, például a gömböt. A megszáradt félgömb ollóval formázható, és egy papírcsíkkal össze is ragasztható. Akár lyukasat is készíthetünk, közepébe dióbélből jászlat, apró magvakból és csipkéből kis Jézust tehetünk. Ezek a papírmasék jól száríthatók hajszárítóval és festhetők temperával, vagy bármilyen papírra alkalmas festékkel. Jó, ha lelakkozzuk őket, mert akkor évekig eltartanak. A fújó lakk jó tartást is ad.
Más díszek a natúr karácsonyfán Szalmadíszeket könnyen vehetünk készen is, de a szalma ? ha szép állapotú ? önmagában is szép díszítés, keveset szórjunk a fára össze-vissza. A termények, szalaggal körbefogott alma, narancs, dió, mogyoró, fenyőtoboz is erre a fára való dekorációk. Apró dobozkákat becsomagolva kis szalaggal felkötve, kis csillagokat, vagy papír angyalkákat is készíthetünk és akaszthatunk a fára. Erre a fára TILOS vett, színes szaloncukrot tenni. Vagy hófehér papírba burkolt főzött szaloncukrot kell rátennünk, vagy egyáltalán ne kerüljön rá szaloncukor, csak mézeskalács, aminek elkészítéséhez két teljesen biztos, kipróbált receptet is adunk.
Mézes kalács receptek: ? kg liszt, 3 tojás ? kg porcukor 3 kanál meleg méz szódabikarbóna 10 dkg vaj reszelt citromhéj fahéj szegfűszeg
A süteményhez való alapanyagokat tedd ki egy nagy tálba, alaposan gyúrd össze a tojásoknak csak a sárgáját használd fel a tojásfehérjéből készül majd a cukormáz. A tészta először ragacsos lesz, de amikor tovább gyúrod, jól formázható tésztát kapsz. Ha túl puha lenne, kevés lisztet tegyél hozzá, ha túl kemény, pár kanál tejjel hígíthatod.
A tésztát tedd fóliával letakarva egy műanyag zacskóba és legalább egy napig pihentesd a hűtőben.
A tepsi alját vékonyan kend be, de kibélelheted sütőpapírral is. A gyúródeszkát hintsd meg liszttel, a tésztából kb. egy maroknyit nyújts ki 3-4 mm vastagra. Ha a tészta ragacsos lenne újra be kell lisztezni! A szaggatókkal, vagy késsel formázd meg a figurákat, 180 fokon kb. 10 perc alatt sül meg, de figyelj rá, mert könnyen elég. Óvatosan emeld ki a sütőből, kicsit hagyd hűlni. Egyenes lapra kell kiszedni, mert meg fog keményedni.
A másik mézeskalács recept: Hozzávalók: ? kg liszt, 17 dkg porcukor, 25 dkg margarin 20 dkg méz, egy tasak vaníliás cukor, egy csapott ek. sütőpor egy csapott e.k mézessütemény fűszerkeverék. (Szegfűszeg, fahéj, gyömbér, szerecsendió) 1 db egész tojás e tojássárgája. Elkészítés: Az anyagokat egy tálban robottal összegyúrjuk, majd hűtőben három órán át betakarva pihentetjük. Ezután lisztezett munkaasztalon 3-3 mm-es vastagra nyújtjuk. Formákkal kiszaggatjuk. Sütőlemezen előmelegített sütőben (180 fokon) 3-4 percig sütjük, miután megsültek a sütik, a cukormázzal feldíszítjük. A díszítéshez egy tasak marcipános vagy más cukormázat és színes tortadarát ajánlunk..
Tippek: ha kicsi lyukakat szúrunk bele, fenyődísznek is lehet használni, legkönnyebb szaloncukor akasztóval feltenni a fára.
Szaloncukor házilag Hozzávalók: ? kg cukor, ? kg tejpor, 10 dkg kakaó, 15 dkg öregre vágott dió, 15 dkg vaj, egy fél dl rum.
A cukrot feltesszük 1.5 dl vízzel főzni, 3 percig forraljuk, utána hozzáadjuk a tejport és a kakaóval fél percig főzzük, majd levesszük a tűzről. Bedobjuk a diót és a rumot, majd folytonos keverés ellett a vajat. Mikor már sűrűsödik, kivajazott tepsibe öntjük, két napig hagyjuk száradni, majd kockára vágjuk. Három nappal karácsony előtt neki kell állni!
|