Zsircskkents a fogykurban
Ha tarts testslycskkenst szeretnnk elrni, szmznnk kell trendnkbl a kt leghizlalbb tpllkot: a zsrt s a cukrot. Nemcsak a fogyshoz, de az egszsg megtartshoz is alapveten szksges, hogy minl kevesebb zsrt fogyasszunk. Legtbben "zsr- s cukorfggsgben" szenvednk, hiszen ezek rendszeres fogyasztshoz mr gyermekkorunkban hozzszoktunk. Lehetetlen teljesteni, hogy tkletesen kikszbljk ezek fogyasztst, de kell odafigyelssel minimlisra cskkenthetjk. Mi a helyzet a zsroldkony vitaminok felvtelvel, ha csak nagyon kevs zsrt s olajat hasznlunk? A legtbb ilyen vitamin (A-, D-, E-, F-, K-vitaminok) szerencsre olyan lelmiszerekben tallhat, melyek elegend mennyisg zsrt tartalmaznak ahhoz, hogy a zsroldkony vitaminok tkletesen felszvdjanak. Gabonaflk, magvak, di, tojs, halflk, tejtermkek, s zldsg kombincijval fedezni tudjuk a szksges zsrmennyisget. A bznak s egyb gabonaflknek magas az olajtartalma, ezrt is tudnak bellk nagyzemileg olajat kivonni.
Hogyan sssnk zsr vagy olaj nlkl?
teleinket lehetleg ne zsiradkban sssk, mert a bennk lv tpanyagok a sts sorn semmislnek meg leginkbb. A slt finomsgok hizlalnak, s nehezen emszthetek. Pldul a ftt tojs 80 kalrit tartalmaz, a slt tojs viszont a felhasznlt zsiradk miatt 100-at, ami azt jelenti, hogy 25%-al magasabb kalriartk telt fogyasztunk - szksgtelenl.
Lgbefvsos vagy mikrohullm stben ugyangy elkszthetjk kedvenc vacsornkat, zsr vagy olaj helyett csak egy kis vizet kell felhasznlnunk. A mikrohullm s a lgbefvsos st kmli a vitaminokat. A mikrohullm hatsra a vzmolekulk gyors mozgsba kezdenek, s a mozgsukbl ered srldsi h hatsra megy vgbe a sts. Ez a hagyomnyos stsnl rvidebb folyamat, gy kevesebb id jut a vitaminbomlsra. A hsok, csirkk, halak rendkvl zletesek akkor is, ha proljuk vagy roston stjk.
A margarin is hizlal!
A margarin ugyan egszsgesebb, mint a vaj, de sajnos, az is hizlal. Akkor mit kenjnk a kenyrre? A joghurt nagyon egszsges, barna kenyrre tve, kevs fokhagymval megszrva pedig nagyon finom. Tovbb is fszerezhetjk a joghurtot csipetnyi sval, citromlvel, trkonnyal vagy bazsalikommal. Az sszetrt s fszerezett avokd szintn kitn kenyrre kenve. A vajazs, margarinozs csak egy beidegzds, nmi fantzival sokkal vltozatosabb, zletesebb tehetjk reggelinket, uzsonnnkat.
A nagymennyisg zsrbevitel a rkos megbetegedsek kockzatt is emeli. Klnsen kros az avasodsnak indult olaj, mert szmos rtalmas, rkos megbetegedst segt szabadgykt kpez.
Fogykra sorn sokan nemcsak a zsrtl s olajak fogyasztstl tartzkodnak, hanem a msik vgletbe esve nem ptoljk a szervezet szmra nlklzhetetlen vitaminokat, svnyi anyagokat sem. A fogykra nem akkor j, ha minl kevesebbet esznk, hanem az a fontos, hogy gondosan megvlogassuk, mit nem szabad, s mit szksges fogyasztanunk
|