Zsircsökkentés a fogyókurában
Ha tartós testsúlycsökkenést szeretnénk elérni, száműznünk kell étrendünkből a két leghizlalóbb táplálékot: a zsírt és a cukrot. Nemcsak a fogyáshoz, de az egészség megtartásához is alapvetően szükséges, hogy minél kevesebb zsírt fogyasszunk. Legtöbben "zsír- és cukorfüggőségben" szenvedünk, hiszen ezek rendszeres fogyasztásához már gyermekkorunkban hozzászoktunk. Lehetetlen teljesíteni, hogy tökéletesen kiküszöböljük ezek fogyasztását, de kellő odafigyeléssel minimálisra csökkenthetjük. Mi a helyzet a zsíroldékony vitaminok felvételével, ha csak nagyon kevés zsírt és olajat használunk? A legtöbb ilyen vitamin (A-, D-, E-, F-, K-vitaminok) szerencsére olyan élelmiszerekben található, melyek elegendő mennyiségű zsírt tartalmaznak ahhoz, hogy a zsíroldékony vitaminok tökéletesen felszívódjanak. Gabonafélék, magvak, dió, tojás, halfélék, tejtermékek, és zöldség kombinációjával fedezni tudjuk a szükséges zsírmennyiséget. A búzának és egyéb gabonaféléknek magas az olajtartalma, ezért is tudnak belőlük nagyüzemileg olajat kivonni.
Hogyan süssünk zsír vagy olaj nélkül?
Ételeinket lehetőleg ne zsiradékban süssük, mert a bennük lévő tápanyagok a sütés során semmisülnek meg leginkább. A sült finomságok hizlalnak, és nehezen emészthetőek. Például a főtt tojás 80 kalóriát tartalmaz, a sült tojás viszont a felhasznált zsiradék miatt 100-at, ami azt jelenti, hogy 25%-al magasabb kalóriaértékű ételt fogyasztunk - szükségtelenül.
Légbefúvásos vagy mikrohullámú sütőben ugyanúgy elkészíthetjük kedvenc vacsoránkat, zsír vagy olaj helyett csak egy kis vizet kell felhasználnunk. A mikrohullámú és a légbefúvásos sütő kíméli a vitaminokat. A mikrohullám hatására a vízmolekulák gyors mozgásba kezdenek, és a mozgásukból eredő súrlódási hő hatására megy végbe a sütés. Ez a hagyományos sütésnél rövidebb folyamat, így kevesebb idő jut a vitaminbomlásra. A húsok, csirkék, halak rendkívül ízletesek akkor is, ha pároljuk vagy roston sütjük.
A margarin is hizlal!
A margarin ugyan egészségesebb, mint a vaj, de sajnos, az is hizlal. Akkor mit kenjünk a kenyérre? A joghurt nagyon egészséges, barna kenyérre téve, kevés fokhagymával megszórva pedig nagyon finom. Tovább is fűszerezhetjük a joghurtot csipetnyi sóval, citromlével, tárkonnyal vagy bazsalikommal. Az összetört és fűszerezett avokádó szintén kitűnő kenyérre kenve. A vajazás, margarinozás csak egy beidegződés, némi fantáziával sokkal változatosabbá, ízletesebbé tehetjük reggelinket, uzsonnánkat.
A nagymennyiségű zsírbevitel a rákos megbetegedések kockázatát is emeli. Különösen káros az avasodásnak indult olaj, mert számos ártalmas, rákos megbetegedést segítő szabadgyököt képez.
Fogyókúra során sokan nemcsak a zsírtól és olajak fogyasztásától tartózkodnak, hanem a másik végletbe esve nem pótolják a szervezet számára nélkülözhetetlen vitaminokat, ásványi anyagokat sem. A fogyókúra nem akkor jó, ha minél kevesebbet eszünk, hanem az a fontos, hogy gondosan megválogassuk, mit nem szabad, és mit szükséges fogyasztanunk
|